Μενού Κλείσιμο

Ο Αλεξιπτωτιστή ήταν δικός μας, Θεόδωρος Δεύτος

Οπισθόφυλλο:
Κρήτη 1937.
 Στον μυστηριακό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δύο νέα παιδιά, μια
Κρητικοπούλα μαθήτρια κι ένας Γερμανός φοιτητής της αρχαιολογίας, ερωτεύονται. Οι ζωές τους θα περάσουν μέσα από τον λαβύρινθο των γεγονότων και των συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Ελλάδα που φλέγεται μέσα στις σελίδες της Ιστορίας.
Μπορεί να επιβιώσει ο έρωτας σε καιρό πολέμου; Μπορούν να αναγεννηθούν η ζωή και η ελπίδα μέσα από τις στάχτες του θανάτου; Αρκεί η αγάπη για να βρει ο άνθρωπος το μονοπάτι προς το φως; Ένα ασπρόμαυρο πάζλ, με εικόνες από την γερμανική αεροπορική απόβαση στην Κρήτη, την αντίσταση στο ηρωικό νησί, τον λιμό της Αθήνας, τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι και τη σύγχρονη οικονομική κρίση, θα μας ταξιδέψει όσο ενώνουμε τα κομμάτια του σε εποχές ζοφερές, από εκείνες που δεν θα
θέλαμε να βιώσουμε ξανά…

Άποψη:

Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου, είναι ένας ύμνος στην Κρήτη και στον αγώνα των Κρητών εναντίον του Ναζισμού και του φασισμού, αναδεικνύοντας τις αρετές και την ανδρεία του λαού της. Περιγράφει τόσο καλά όσο κανείς, τον θρίαμβο της Κρητικής ψυχής, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των Κρητών, χωρίς να λείπουν και αναφορές σε αχρείαστες εμμονές και μειονεκτήματα.

Η ιστορία ξεκινάει με έναν μεγάλο έρωτα, μα είναι εύκολο στην Κρήτη του 1937 να στεριώσει έρωτας ανάμεσα σε μια Κρητικιά κι έναν Γερμανό αρχαιολόγο; Ο πόλεμος που ξεσπά, φέρνει τα πάνω κάτω! Η βαναυσότητα των κατακτητών στο Κοντομαρί, την Κάνδανο και παντού σε όλη την Κρήτη, δίνει το σύνθημα στο λαό για αντίσταση. Το βιβλίο θα μας ταξιδέψει στην Αθήνα του λιμού τον σκληρό χειμώνα του 41 – 42 με τους 140.000 περίπου νεκρούς από την πείνα, λόγω του Βρετανικού αποκλεισμού, στην Δρέσδη και τους τρεις βομβαρδισμούς από τις συμμαχικές δυνάμεις που την ισοπέδωσαν και πάλι πίσω στην Κρήτη στα 1954. Η ιστορία τελειώνει τις ημέρες των μνημονίων, με έναν ομολογουμένως εντυπωσιακό και απρόσμενο τρόπο!

Είναι ένα βιβλίο με τόσα πυκνά γεγονότα, με τόσες δυνατές στιγμές, με μεγάλες ανατροπές κι έναν έρωτα που είναι πάντα παρών και παλεύει να μην διαλυθεί κάτω από το βάρος των γεγονότων.

Ο Θοδωρής Δεύτος είναι γνωστός για την μαεστρία με την οποία χειρίζεται καταστάσεις και  συναισθήματα, αλλά εδώ έχω την εντύπωση ότι ξεπέρασε τον εαυτό του! Οι περιγραφές του είναι τόσο γλαφυρές, που σου κόβουν την ανάσα. Οι εναλλαγές γρήγορες, οι κορυφώσεις πυκνές, οι χαρακτήρες άνθρωποι καθημερινοί που μέσα από τις ζωές τους, ο συγγραφέας κεντρίζει και κορυφώνει τα συναισθήματα κατορθώνοντας να στείλει καθαρά τα δικά του μηνύματα. Και για μένα, το κεντρικό μήνυμα αυτού του βιβλίου είναι ‘’ Όχι άλλος πόλεμος ‘’. Είναι ένα βιβλίο που με ξενύχτισε δύο βράδια, αλλά χαλάλι του, γιατί το απόλαυσα. Εύχομαι να το απολαύσετε κι εσείς.

Αλεξάνδρα Στεργίου – Εκπαιδευτικός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, την Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθν. Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση επί 32 έτη.  Διετέλεσε πρόεδρος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου (2001 – 2011 ). Εκλέχτηκε Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ίλίου (2006 – 2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού & Αθλητικού οργανισμού για τέσσερα χρόνια. Επίσης το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό του έργο    ‘’ Ο Ηπειρώτικος γάμος ‘’. Ακολούθησαν έξι ιστορικά μυθιστορήματα.

‘’Μη ρωτάς γιατί’’, το 2006

‘’Σμύρνη συγγνώμη’’, το 2008

‘’Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;’’, το 2011

‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής ‘’, το 2015

‘’Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ’’, το 2016

‘’Το Πέρασμα Αντίκρυ’’, το 2018       

Please follow and like us:
Κατηγορία: e-Community